Cookies
Підтвердити мій вибір
Дозвольте всім

Відхилити все

Яке освітлення вибрати для ванної кімнати?

Вересень 2021
Освітлення у ванній кінматіІноді при плануванні ванної кімнати ми не приділяємо дуже багато уваги освітленню. Замість цього ми робимо акцент на кольорах, матеріалах обробки та фурнітури. Тим часом, погане освітлення може зробити ванну кімнату менш привабливою і зручною у користуванні.

Освітлення ванної кімнати так само важливо, як і внутрішня обробка. Дзеркала у ванній ми використовуємо для гоління або нанесення макіяжу, для цього потрібне хороше освітлення. Крім того, недолік світла може дратувати, а декор не буде виглядати ефектним. Так що давайте ще трохи поміркуємо над цим питанням. Яке освітлення у ванній підійде найкраще?

Зміст
  1. Освітлення у ванній кінматі - що врахувати
  2. Безпечні освітлювальні прилади важливі
  3. Скільки джерел світла потрібно у ванній?
Яке освітлення вибрати для ванної кімнати?

Освітлення у ванній кінматі - що врахувати

Перш за все, не обмежуйтеся тільки основним стельовим світильником. Плануючи освітлення у ванній кімнаті потрібно поступати точно так же, як і в будь-якому іншому приміщенні. Повинно бути основне світло, додаткове, бажано ще й декоративне. Це дозволить розділити простір на зони і  додати характер всій кімнаті. Світильники для ванних кімнат мають різний дизайн, тому ви легко можете знайти ті, які відмінно підійдуть до ретро, модерну, гламуру та іншим стилям. Місця, де ви можете розглянути можливість додаткового освітлення, включають стіни біля дзеркала, умивальника або ванни. Якщо у ванній є додаткові поглиблення або місця з декоративними прикрасами, їх теж варто висвітлити.
Також важливо, щоб інтенсивність кожного джерела світла була різною. Яскраве світло необхідне біля дзеркала, тому лампи над ним повинні бути сильніше, ніж лампи, що забезпечують загальне світло, наприклад, для прибирання. Декоративне освітлення повинно бути значно слабшим. Якщо ви не хочете, щоб воно споживало занадто багато електроенергії, просто використовуйте діоди.

Безпечні освітлювальні прилади важливі

У ванних кімнатах особливий мікроклімат - він вологий, тому для забезпечення безпеки використовуйте лампи, розроблені спеціально для таких приміщень. Зосередьтеся на лампах низької напруги. Вони стійкі до водяної пари і вологи. Щоб бути впевненим, що купуєте хорошу лампу, зверніть увагу на клас захисту IP, який повинен бути не нижче 44.

Скільки джерел світла потрібно у ванній?

Багато що залежить від розмірів кімнати. У маленькій ванній не повинно бути занадто багато ламп, у великій, відповідно має бути більше. У всіх випадках повинно бути спільне джерело світла. Воно буде відповідати за рівномірне освітлення всієї ванної кімнати. Тут добре підійде світильник. Крім того, слід висвітлити певні ділянки. Перш за все, у вас повинно  бути світло біля дзеркала, де ми проводимо гігієнічні та косметичні процедури. Добре підійде джерело світла над дзеркалом або настінні бра для ванних кімнат по обидва боки від дзеркала. Не встановлюйте в цій області галогенне освітлення, яке може створити тіні на обличчі та ускладнити перегляд деталей.

Інше джерело світла можна розмістити біля душу або ванни. Приймаючи розслаблюючу ванну, вам не потрібно використовувати основне світло, яке може бути занадто яскравим. Замість цього душову кабіну можна висвітлити м'яким світлом, приємним для очей. Ви також можете поглянути на освітлення в цьому просторі під іншим кутом зору. Якщо у ванній кімнаті встановлена дуже елегантна і сучасна душова кабіна WALK-IN, її можна більше висвітлити. Цей тип душових  кабін мінімалістичний, не має дверей, і єдине, що відокремлює купальний простір від решти ванної кімнати - це скло. Вони стильні та елегантні, що  ще більше підкреслює тонке освітлення.

Освітлення дозволяє маніпулювати простором

Освітлення не тільки підвищить комфорт використання ванної, але і вплине на весь простір. Як і у випадку з кольорами, розміром ванної можна візуально управляти за допомогою освітлення. Це особливо актуально, якщо ванна кімната невелика, без вікон або знаходиться у підвалі.

Велике дзеркало, блискуча плитка або фасади меблів зроблять ванну кімнату візуально більше. Розмістіть освітлення так, щоб воно відбивалося від дзеркала. Так навіть невелика ванна кімната буде здаватися просторішою та затишнішою. У блозі SanSwiss можна знайти поради, як ергономічно і ефективно облаштувати маленьку ванну кімнату або  ванну кімнату у підвальному приміщенні.

Також варто згадати, що великі скляні панелі і душові з невеликою кількістю прикрас, пропоновані SanSwiss, можуть оптично збільшити простір. Залежно від дизайну і переваг ви можете вибрати душові кабіни з каркасом, без каркаса, з частковим каркасом і душові кабіни WALK-IN.
Перегляньте всі публікації блогу