Cookies
Підтвердити мій вибір
Дозвольте всім

Відхилити все

Рослини у ванній кімнаті

Вересень 2021
Рослини у ванній кімнатіХоча ванна кімната повинна бути перш за все функціональною, її варто спланувати так, щоб вона була затишною та приємною для очей. Цікавого ефекту можна домогтися за допомогою рослин як доповнення до інтер'єру.

Кімнатні рослини роблять приміщення затишніше і ми розставляємо їх на підвіконнях, комодах і полицях в їдальні, вітальні, спальні, так чому б і не в ванній?

Зміст
  1. Рослини для ванних кімнат
  2. Рослини для ванних кімнат - основні принципи вирощування
  3. Види рослин для ванної кімнати
  4. Чи допоможуть квіти для ванної боротися з вогкістю?

Рослини для ванних кімнат

Здавалося б, мікроклімат у ванній несприятливий для росту рослин. Немає нічого більш далекого від істини! Є багато видів рослин, які люблять вологість і будуть набагато більш красивіші у ванній, ніж у кімнаті з сухим повітрям, особливо в опалювальний сезон. В першу чергу варто звернути увагу на тропічні рослини - це ідеальні квіти для ванної кімнати. Волога, тепло і пар, що піднімається під час купання - комфортні умови для цього виду організмів.

Типові тропічні рослини, а також ті, що ростуть у нижніх частинах вологих лісів, будуть добре рости в мікрокліматі ванної кімнати навіть при слабкому освітленні.

Рослини для ванних кімнат - основні принципи вирощування

Розміщення рослин у ванній кімнаті допоможе створити гарний настрій і зробити повсякденні доглядаючи за собою процедури більш приємними. Однак, щоб рослини добре виглядали, ми повинні переконатися, що у них є оптимальні умови для життя. Їх не можна розміщувати в безпосередній близькості від пральних порошків та хімії, оскільки пари  від них можуть бути шкідливими для рослин. Це стосується і мила, тому горщик з квітами не можна ставити поряд з мильницею. Любителі вологого клімату часто відчувають себе незатишно на сонці, тому краще не ставити їх на підвіконня.

Також потрібно не забувати провітрювати ванну кімнату з рослинами і зменшити частоту поливу. Рівень вологості у ванній завжди вище, ніж в інших приміщеннях, тому вода з горщиків випаровується повільніше. Хоча квіти для ванної люблять вологість, це не означає, що їх потрібно заливати водою.
Рослини у ванній кімнаті

Види рослин для ванної кімнати

Незважаючи на особливі умови, існує безліч рослин, які можна включити в декор ванної кімнати. Ефектно виглядатимуть різні види папоротей, які люблять вологість і розсіяне світло. Якщо ви хочете внести колір у свою ванну кімнату, зробіть ставку на орхідеї з яскравими квітами. У ванних кімнатах з високими стелями і великою кількістю місця цікаво виглядатимуть в'юнкі рослини. Рослина-павук з її довгим зеленим листям і білим центром буде просто ідеальною.

Одна з найпопулярніших рослин останнім часом - монстера, листя якої служать її прикрасою. Сама рослина велика і ідеально підходить для просторих приміщень. Або кротон - це вид з барвистими і привабливими листями. Зазвичай ми ставимо їх у кімнатах, але через вимоги до рівня вологості його вирощувати важко. Він відмінно підійде в якості рослини для ванної, оскільки його природне місце існування - вологий тропічний ліс. Інші пропозиції на які слід звернути увагу  - це антуріум, очерет і алоказія, і якщо ваша ванна кімната в африканському стилі, ви можете використовувати вологолюбний папірус, який нагадає вам про Єгипет.
Якщо ванна дуже світла і має вікно, пропускає багато сонячного світла, можна розмістити тут більшість видів рослин, які зазвичай містяться у кімнатах. Наприклад - фікуси, драцени, бромеліїта маранти.

Чи допоможуть квіти для ванної боротися з вогкістю?

Іноді вологість у ванній дуже висока і її необхідно знизити. Намагаючись боротися з вогкістю, ми вдаємося до різних методів, але варто подумати і про деякі види рослин. Вони не усунуть повністю проблему вогкості, але значно її зменшать. Одне з вологовбирних рослин - мирна лілія. Вона рясно цвіте більшу частину року і вбирає воду не тільки своїм корінням, а й всією поверхнею листя, тим самим знижуючи рівень вологості. Підійдуть і салонна пальма, і маловідома тилландсія.

Рослини для ванних кімнат без вікон

Кімнатні рослини можна розмістити у ванній будь-якого розміру. Вони підійдуть як для великих, так і для маленьких ванних кімнат в багатоквартирному будинку. Також, ці рослини, будуть добре виглядати в будь-якому стилі дизайну - в сучасному, гламурному, сільському, але проблема може полягати в нестачі денного світла. Чи є квіти для ванної кімнати без вікна? Відповідь не зовсім однозначна. Є види, що не проти дуже затінених місць. Нам просто потрібно пам'ятати, що час від часу їх потрібно переміщувати в іншу кімнату на день, щоб більшу частину часу у ванній їм було комфортніше.

Однією з рослин, придатних для ванних кімнат без вікон, є рослина ZZ. Для життя їй не потрібно багато сонячного світла. Ідеально - поставити один горщик у ванній, а інший - в кімнату з вікном і потім просто міняти їх місцями раз в тиждень. Якщо у ванній немає вікна, то можна зупинити свій вибір на згаданій вище пальмі. Найчастіше проблеми із зайвою вогкістю виникають саме в ванних кімнатах без вікон, тому цей вид більш відповідний для них.
Перегляньте всі публікації блогу