Cookies
Підтвердити мій вибір
Дозвольте всім

Відхилити все

Як встановити лінійний злив у підлозі?

Лютий 2022
Як встановити лінійний злив у підлозіЛінійний злив у підлозі - це сучасне та модне рішення, яке з роками стає дедалі популярнішим. Тим не менш, бажано дізнатися про це трохи більше, перш ніж приймати рішення, тому що лінійний злив не може бути встановлений у будь-який час.

Думати про лінійний злив потрібно ще на етапі будівництва будинку,  або під час капітального ремонту. Він розташований усередині душової кабіни, а не піддону, і майже непомітний. Його компоненти приховані у підлозі чи стіні. Лінійний стік - як його встановити і в чому його переваги?

Зміст
  1. Монтаж лінійного підлогового зливу
  2. Види лінійного зливу
  3. Переваги та недоліки лінійного підлогового зливу

Монтаж лінійного підлогового зливу

Користуватися лінійним зливом  зручно, але його монтаж потребує знань та досвіду. Перед встановленням ми повинні правильно підготувати приміщення. Робота, яка повинна бути виконана, включає встановлення жолоба для душу, точні виміри місця, де буде розміщений сифон, і укладання бетонного шару. Зважаючи на всі складності встановлення  лінійного зливу, його розташування, розміри ванної кімнати, потрібно поцікавитися й іншими типами зливів. Ціна комплекту залежить від вибраного зливу. До цього слід додати вартість раніше згаданих будівельних робіт, а також вартість роботи спеціалістів із встановлення.

Види лінійного зливу

Конструкція лінійного підлогового зливу досить проста. Вона складається з сифону, жолоба та відкритої решітки. Тим не менш, важливо нагадати про кілька видів дренажів, і в залежності від того, який лінійний дренаж вибере клієнт, встановлення  виглядатиме по-різному. Перший тип – це настінний стік, який встановлюється у стіні, а вода у сифоні тече самопливом. Другий тип – плитковий стік. Це рішення є добрим варіантом, якщо клієнт хоче, щоб злив був прихований. Однак ми повинні знати, що доступ до жолоба утруднений, а значить, і очищати його буде нелегко. Останній тип – це кутовий злив. Його перевагою є більш висока пропускна здатність та швидке відведення води. Як випливає з назви, цей тип лінійного зливу розміщується у кутку душової кабіни.

Переваги та недоліки лінійного підлогового зливу

Перше, що може допомогти у прийнятті рішення про покупку, - це естетика та мінімалізм. Установка лінійного зливу в душовій кабіні значно підвищує комфорт використання. Так як на підлозі немає душового піддону, не потрібно високо піднімати ноги, що дуже зручно для дітей, людей похилого віку або людей з обмеженими можливостями. Друга перевага – мінімалістичний зовнішній вигляд, який добре вписується у принципи сучасного стилю. Крім того, ванна кімната з лінійним зливом здається більш просторою. Це означає, що є чудовий варіант для невеликих ванних кімнат. Крім того, за допомогою лінійного зливу легше утримувати приміщення в чистоті - ми можемо просто протирати підлогу в душі при прибиранні ванної кімнати. Незважаючи на безліч переваг, у лінійного зливу є недоліки. Чистити плитку в душовій кабіні нескладно, але чистити затирку для швів може бути некомфортно, як і силікон, який потрібно іноді замінювати. Ще одним недоліком встановлення лінійного зливу в підлозі є ціна, яка найчастіше вища, ніж встановлення душового піддону. Необхідно звернути увагу на те, що лінійний злив досить вимогливий у плані встановлення. На відміну від душового піддону, його не можна встановити будь-коли. Найкраще подумати про це вже при проектуванні ванної кімнати. Крім того, ванна кімната, в якій ми хочемо встановити лінійний злив, повинна мати додаткову водонепроникну мембрану на стінах і підлозі.
Як встановити лінійний злив у підлозі?

Поетапний монтаж лінійного зливу

Незалежно від того, чи ми вибираємо настінний, плитковий або кутовий лінійний злив, монтаж складається з декількох етапів. Першим кроком є перевірка типу підлоги та типу міжповерхового перекриття у будівлі. Якщо в приватному будинку ще немає підлоги, укладаємо злив та бетонуємо, встановлюємо сифон та укладаємо стяжку. Якщо це душовий злив у балочно-блочному перекритті, він встановлюється під час зведення роздільного перекриття. Спочатку в нього укладаються складові ринви, а потім він бетонується. При встановленні лінійного зливу  в багатоквартирному будинку зі сталевим перекриттям, або суцільним перекриттям, жолоб для душу слід розташовувати під перекриттям і маскувати гіпсокартоном.
Після того, як злив для душу встановлений, можна перейти до встановлення компонентів лінійного зливу для підлоги. Злив завжди повинен бути вищим за місце підключення до каналізації, а сітка повинна заходити під плитку на 1-2 мм. Незалежно від того, де розташований злив – у стіні або підлозі, він повинен розташовуватися поруч із душовою панеллю. На упаковці набору завжди є інформація про рекомендований нахил. Також слід пам'ятати про дренаж. На вибір є два рішення: при точковому водовідведенню ухил з чотирьох сторін і при лінійному водовідведенню  ухил з двох сторін.

Після того, як все встановлено, бетон укладений та висох, наступним кроком буде ізоляція. Вихід сифона закривається стрічкою ущільнювача, яка також використовується в кутах душової кабіни. Рідка гідроізоляційна мембрана наноситься на стіни та підлогу як гідроізоляція. Це має бути нанесено на всю поверхню підлоги та на стіни на висоті не менше 1,5 м від підлоги.

Тільки після виконання всіх перерахованих вище робіт можна переходити до укладання плитки, що є підтвердженням попереднього затвердження про те, що лінійний злив не може бути правильно встановлений у приміщенні, де має бути лише поверхневий ремонт. Укладання плитки починається з боку стоку. Маленькі плитки - найкращий вибір, тому що їх не потрібно буде різати. Альтернативою лінійному зливу може стати надтонкий душовий піддон. Він розміщується майже на рівні підлоги або може бути вирівняний з підлогою, тому користуватися нею буде так само зручно, як і лінійним зливом. Більш детальну інформацію про душові піддони ви можете знайти у статті: "Види душових піддонів".
Перегляньте всі публікації блогу