Cookies
Підтвердити мій вибір
Дозвольте всім

Відхилити все

Санвузол для людей з обмеженими можливостями

Вересень 2021
Санвузол для людей з обмеженими можливостямиЛюди похилого віку, інваліди та люди з обмеженими фізичними можливостями докладають значно більше зусиль у своєму повсякденному житті, тому адаптувати життєвий простір потрібно таким чином, щоб їм було максимально зручно користуватися різною технікою та пристроями. Яким технічним умовам повинна відповідати ванна кімната для людей з обмеженими можливостями і як її облаштувати?

Ремонт ванної кімнати - завжди трудомісткий і дорогий процес. Під час нього необхідно враховувати потреби всіх членів сім'ї, щоб користуватися ванною без проблем можна було протягом багатьох років. Якщо адаптована ванна кімната планується в багатоквартирному будинку, потрібно продумати всі варіанти, тому що додаткові поручні і обладнання займуть більше місця, а в багатьох випадках простір обмежений.

Ванна кімната для людей з обмеженими можливостями - про що потрібно пам'ятати

Плануючи ванну кімнату для людей з обмеженими фізичними можливостями, варто подумати про зміну меблів і сантехніки у всіх використовуваних приміщеннях. Все повинно бути функціонально і ергономічно. Перш за все, рекомендується розмістити у ванній кімнаті душ, адаптований для таких людей, але для тих, хто дотримується традиційного рішення та вибирає ванну, потрібно пам'ятати, що бажано зупинитися на ванній зі спеціальними дверцятами. Таким чином, літньому члену сім'ї або інваліду буде зручніше.

Однак більшість покупців вирішують встановити душову кабіну, тому що вона підходить як людям, які пересуваються самостійно, так і тим, хто користується інвалідним візком. Очевидно, що душ, адаптований до потреб людини з обмеженими можливостями, буде трохи відрізнятися від звичайного душу. У нього будуть додаткові функції. Отже, на що слід звернути особливу увагу? Вхід повинен бути досить широким, щоб їм могла користуватися людина в інвалідному кріслі, і замість традиційної душової кабіни ви можете вибрати кабіну WALK-IN, в якій взагалі немає дверей. Піддон для душу має бути пласким або його можна замінити килимком, що захищає від вологи. Поручні також важливі, щоб люди з обмеженими фізичними можливостями могли підтримувати себе, зберігаючи рівновагу. Більш того, потрібно поставити сидіння для душу, щоб їм міг користуватися інвалід.

У раковини та унітазу також повинні бути розміщені поручні, а при виборі умивальника потрібно орієнтуватися на пласку модель правильної форми. Він повинен бути на певній висоті, щоб людина в інвалідному візку мала легкий доступ до нього. Унітаз для людей з обмеженими можливостями монтується вище звичайного, тому що його сидіння має спеціальну виїмку і посилені петлі для запобігання удару. Більш того, поручні повинні бути прикріплені до стіни, щоб полегшити вихід з інвалідного візка.

Санвузол для людей з обмеженими можливостями – правила

Спроектувати ванну кімнату для людей з особливими потребами складно, і в залежності від того, маленька вона чи велика, до дизайну підходять по-різному. Також має значення де знаходиться ванна кімната - в громадському місці або вдома. У першому випадку існує велика кількість правил проектування простору і виду ванної кімнати для таких людей. Це регулюється міжнародним законодавством. Серед найбільш важливих міжнародних положень: Резолюція 48/96 від 20 грудня 1993 про стандартні правила забезпечення рівних можливостей для людей з обмеженими можливостями та Конвенція про права інвалідів. До нормативних актів Союзу відносяться: Хартія Європейського Союзу про основні права, Європейська стратегія щодо інвалідів на 2010-2020 роки та Резолюція ResAP (2001) . Кінотеатри, театри, офіси і громадські місця харчування повинні дотримуватися цих документів.

Чи існують які-небудь вимоги до ванних кімнат для людей з обмеженими можливостями в будинку? Перш за все, необов'язково адаптувати інтер'єр до всіх форм інвалідності, а підготувати його безпосередньо до потреб конкретної людини. Потреби людини, що користується милицями, будуть відрізнятися від потреб людини в інвалідному кріслі. Не слід забувати, що комфорт - це пріоритет. В одних випадках буде досить сидіння для душу або поручня, а в інших доведеться пристосувати все приміщення для людини-інваліда.

Санвузол для людей з обмеженими можливостями - технічні умови

Покупець,  який планує ванну кімнату для людей з обмеженими можливостями у своєму будинку, повинен пам'ятати, що кількість місця, необхідного для індивідуального обладнання, повинно бути великим. Ванна кімната для людей з особливими потребами повинна мати розміри не менше 200 × 240 см, в якій людина, що користується ванною, повинна мати можливість вільно пересуватися. Найбільше простір потрібно, коли людина користується інвалідним візком - в цьому випадку необхідно 150 × 150 см вільного простору, щоб забезпечити безпроблемне використання предметів для прання. Якщо ванна кімната, яку повинна використовувати людина в інвалідному візку, мала, вкрай важливо звернути увагу на будь-які шафи і місця для зберігання речей на етапі планування. Висувні ящики або шафи з дверцятами при відкритті займають багато місця, тому потрібно переконатися, що ними можна користуватися з інвалідного візка у ванній кімнаті. Відкриті полиці - більш практичний варіант.

Двері у ванну повинні бути шириною не менше 90-100 см і мати низький поріг, а краще взагалі не мати його. Поручні, встановлені біля унітазу та душу, бувають різних розмірів і діаметрів, тому їх можна адаптувати до віку і особливостей конкретної людини. Висота поручнів дуже важлива, зазвичай вони знаходяться приблизно на 80 см над підлогою у умивальника та 70 см у унітазу.
Перегляньте всі публікації блогу